Povestea unui fost polițist din România, ajuns polițist în…Canada.

0
694

” Salut, Dan! Am absolvit Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” din Câmpina în 2011 (promoția aia amânată un an), apoi am fost repartizat în București la Secția 13, la Ordine Publică. În 2013 am decis, împreună cu prietena mea, dezamăgit de neîmplinirile din sistem, să plecam în Canada (părinții ei fiind deja acolo) unde am găsit o firmă de pază în Grande Prairie – Alberta, firmă care ne-a sponsorizat viza și ne-a și angajat. Am lucrat acolo timp de 4 ani, timp în care mi-am pregătit dosarul să aplic la Edmonton Police Service (capitala provinciei, cam la 450 km. distanță de unde stăteam eu).

Diploma de la Câmpina m-a ajutat foarte mult, pentru că una din cerințele lor este să ai colegiul terminat, iar eu mi-am echivalat studiile și mi le-au acceptat. Au urmat apoi cam 6-7 luni de stres continuu, interviuri peste interviuri, test poligraf, examen sportiv, psihologic, etc…În final, m-au sunat cu ofertă de munca și a trebuit să mă mut în Edmonton, în Noiembrie 2017. Aici, sistemul lor este diferit: faci 23 de săptămâni în clasă (intensitate maximă, mai ales când vine vorba de sport), apoi 23 de săptămâni în teren. Faza bună e că te platesc full-time din prima zi de școală.

Cât despre diferențe între cum se face poliție, pe lângă faptul că aici au echipamente de ultimă generație pe care continuă să le îmbunătățească, și cetățenii respectă poliția extrem de mult (94% approval rate in 2017). Aici, ca “agent” pe stradă, tu iei apelul și tu îl investighezi până la capăt, indiferent dacă e infracțiune sau nu (mai puțin cazurile majore). Sunt vreo 130 de unități în cadrul Poliției, la care te poți transfera după primii 3-5 ani de patrulă. Deocamdată, eu sunt în a doua fază în training, dar și practica e diferită, ești de fapt polițist full-time, numai că ești evaluat timp de 6 luni. Aici faci și “rutieră” si poți să îți pui radarul unde vrei tu, și în canal, dacă vrei, că ai voie

Dan, e foarte mișto aici, îmi place de mor…serios vorbesc. Managementul e total diferit față de cel de acasă, chiar ai oameni care să te ajute, în caz de ceva. Mi s-a parut ciudat la început, când i-am văzut pe toți de treabă, tot mă așteptam să fie ceva la mijloc, dar am întrebat pe toată lumea și chiar așa sunt ei, de treaba. :)) Stai să-ți spun ce armament avem! Ca pistol de serviciu avem Glock 22, calibru. 40 (al meu e nou nouț, că sunt stângaci și nu mai aveau, dar în patrula poți sa ai și carabină… Trebuie doar să faci un curs de 2 zile și să promovezi examenul… Poți să ai și TASER, la fel, dacă treci un examen opțional. Și o să ne mai doteze acum cu o pușcă ce trage cu un proiectil mare de cauciuc care rupe pur și simplu oase, am tras cu ea, e mult prea distractiva.

Ca mașini de serviciu, avem Ford Explorer, cu motoare V8, toate au cușcă în spate, să nu poată cei reținuți să ajungă la tine, au și niște protecții din plastic la geamurile portierelor, să nu se dea cu capul sau să spargă geamurile cu picioarele. Ca salarizare, în training trebuie să faci un curs de conducere a mașinilor de serviciu timp de 2 săptămâni pe un aeroport militar… Practic ne-au dat câte o mașină de poliție de fiecare și ne-au zis să ”dăm în ele până le sar capacele”, să ne obișnuim cu ele. Salariul începe de la 32.50 $ pe ora, în primul an… Cam 3.500$ pe lună, pentru că în primul an nu prea faci overtime (aici se plătește fiecare minut suplimentar)… Și plătești mult pentru pensia specială, de polițist…dar ai asigurare dentară acoperită 100% și tot ce înseamnă medical e asigurat.”

Loading...