Povestea pantalonilor care explodeaza a anilor 30 din New Zealand.

0
623

Imagineaza-ti ca lucrezi in gradina avand grija de plantele tale pretioase. In timp ce tu culegi rosii, examinezi fasolea verde sau controlezi capsunile, deodata pantalonii tai de denim se incing si iau foc.

Pantalonii care iau foc, de fapt a fost un cosmar pentru locuitorii din New Zealand in anii 30. Fermierii care incercau sa extermine buruienile invazive , accidental au descoperit ca un ierbicid puternic transformau pantalonii in capcane ale mortii.

Problema pantalonilor care iau foc se intoarce in primele 2 decade ale secolului 20 cand principala activitate a oamenilor din Noua Zeelanda fiind agricultura. Apoi, invazia buruienii rugina a inceput. Animalele au evitat sa o manance pentru ca era otravitore , lucru care a cauzat raspandirea ei si mai rapida. Fermierii au cerut ajutorul guvernului care au gasit o solutie : cloratul de sodiu.

Ceea ce fermierii nu au realizat, a fost ca acest clorat de sodiu era inflamabil atunci cand ajungea in contact cu bumbacul sau lana. Acest lucru l-au realizat datorita unui fermier , Richard Buckley in 1931. Fermierul a petrecut o zi intreaga raspandind clorat de sodiu pe camp. Cand a ajuns acasa, si-a dat jos pantalonii si i-a atarnat langa foc sa se usuce. Pantalonii au explodat imediat. Alti fermieri nu au fost asa de norocosi si au suferit rani grave sau chiar au fost ucisi.

Astazi, chiar daca cazul pantalonilor care explodeaza are o vechime de peste 80 de ani,legenda ramane. Discovery Channel a prezentat o emisiune legata de cazul pantalonilor care explodeaza si au ajuns la concluzia ca nici o substanta comuna testata nu conduce la explozie. De aceea, echipa a ajuns la concluzia ca acest clorat de sodiu creaza pantalonii inflamabili.

Loading...