Pământul nu mai e deloc la fel ca acum 50 de ani! Iată ce schimbări a suferit

0
303

Un studiu recent arată că ultimii 50 de ani de progrese științifice au condus lumea într-o nouă epocă geologică. Obişnuim să subestimăm impactul omenirii asupra atmosferei, oceanelor și vieții sălbatice a pământului. Ultimii ani au fost marcați de diverse transformări dramatice, care n-au afectat numai planeta, ci și omenirea. Iată câteva dintre cele mai semnificative procese pozitive şi negative:

Temperatura

2014 e considerat cel mai fierbinte an din cei 135 de ani de când se fac măsurători. Este şi a 6-a oară după 1992 încolo când lumea a stabilit un nou record pentru cel mai cald an.

Oceanele

Oceanele lumii au crescut cu aproape 8 centimetri din 1992 şi au devenit puţin mai acide, cu aproximativ jumătate de procent. Specialiştii consideră că acest fapt s-a petrecut din cauza reacţiilor chimice provocate de absorbţia de dioxid de carbon.

Pământul

În 1992, în lume erau 5, 46 miliarde de oameni. Acum sunt cu aproape o treime mai mulţi, 7, 18 miliarde. Acest fapt înseamnă mai multă poluare cu carbon şi un număr crescut de oameni care pot fi vulnerabili la încălzirea globală. Cele mai mari schimbări climatice nu sunt foarte vizibile pentru că se petrec la poli, unde se topesc gheţari cu o viteză foarte mare.

Aerul

Emisiile de gaze, în special dioxidul de carbon, formează o pătură care blochează căldura în aerul pe care îl respirăm. Poluarea a crescut gradual, ajungând de la 24, 9 miliarde de tone de dioxid de carbon în 1992 la 39, 8 miliarde în prezent.

Lacurile

Cel mai mare al doilea lac din Bolivia a fost întotdeauna o sursă importantă de hrană pentru localnici. Acum a secat din cauza mineritului şi a agriculturii. Nu e prima dată când se întâmplă asta. S-a întâmplat în 1994, iar apa a avut nevoie de câţiva ani pentru a reveni, iar ecosistemele au avut nevoie de şi mai mult timp pentru a-şi reveni.

Insule artificiale

Pentru a promova turismul la plajă, guvernul din Dubai a construit numeroase insule artificiale de-a lungul coastei. Cele mai cunoscute dintre ele au formă de palmieri. Deşertul gol a fost înlocuit şi el de pământ irigat şi drumuri.

Tehnologie

În ultimii 50 de ani, au avut loc progrese incredibile ale ştiinţei. Cu foarte puţin timp în urmă, doar câteva persoane aveau telefoane mobile, maşinile care se conduc singure erau doar un vis, iar internetul nu exista.

Moda

În trecut, hainele şi materialele din care erau făcute erau oglindeau identitatea culturală a celui care le purta. Moda a avansat de-a lungul anilor şi reflectă schimbările economice şi culturale ale vieţii cotidiene.

Loading...