Insula abandonata Hakasima din Japonia este plina de secrete intunecate

0
741

La aproape 9km de orasul Nagasaki se afla o insula abandonata,fara locutiori, dar plina de istorie. Insula Hakasima a fost candva varful reprezentativ al industrializarii rapide. Mai este cunoscuta si sub numele de Gunkanjima, in traducere, ‘Insula cuirasat’,pentru ca seamana cu o nava de razboi, aceasta functionand ca o fabrica de carbuni din 1887-1974.

Dupa ce rezervele de carbune s-au terminat si petrolul a inceput sa inlocuiasca carbunele, minele s-au inchis si oamenii s-au mutat. Dupa aceea Hakasima a fost uitata timp de 30 de ani.

Totusi, trecutul Hakasimei nu este asa de simplu. In timpul celui de-al 2 lea Razboi Mondial, au fost civili coreeni si prizonieri de zarboi chinezi care au fost obligati sa munceasca precum sclavii in minele subterane. Datoriat conditiilor grele de munca, se estimeaza ca aproape 1000 de muncitori au murit la sfarsitul anilor 30 si sfarsitul razboiului .

Carbunele a fost descoperit acolo la inceputul anilor 1800.In incercarea de a concura cu puterile vestice, Japonia a inceput o rapida industraliazare a insulei incepand cu mijlocul anilor 1800. Compania Mitsubishi a cumparat insula in 1890 vazand in acest loc un real potential si a investit in crearea unei infrastructuri. Pana in 1916 a ridicat blocuri cu apartamente pentru minerii si familiile lor care lucrau la extractia de carbune. Treptat insula a fost dotata cu spatii de agrement, scoli, piete, teatru, spital, tot ceea ce are nevoie o mica populatie pentru a trai in liniste. In 1959 erau 5259 de locuitori.

In anii 60 minele au inceput sa se inchida deoarece petrolul incepuse sa inlocuiasca carbunele, iar in ianuarie 974 Mitsubishi a inchis minele definitiv. In 3 luni de zile, toti oamenii au parasit insula. Chiar daca populatia scazuse la zero, compania inca detinea insula. In 2002 au transferat-o orasului Hakasima, care a fost preluat in 2005 de orasul Nagasaki.

Insula a fost redeschisa abia in 2009 pentru turisti, dupa ce a intrat in patrimoniul UNESCO, fiind special mentinuta in paragina pentru ca asta e ceea ce atragea vizitatorii, dar si producatorii de film. Aici a fost turnat fimul James Bond’s Skyfall.
Sunt organizate periodic tururi pentru turisti, insa din cauza riscului crescut de prabusire a uno cladiri, zonele de explorat sunt limitate.

Loading...