Franz Riechelt : Barbatul care a murit sarind de pe Turnul Eiffel

0
511

Se spune ca “ mandria vine inainte de cadere”, dar in anumite circumstante citatul nu poate fi aplicat asa de literal ca in cazul lui Franz Reichelt.

Franz Reichelt s-a nascut intr-o familie de croitori in Austria la inceputul secolului .

In anii 1890 si 1900 a aparut aviatia, baloanele cu aer cald si aeronavele devenind din ce in ce mai populare. Reichelt a fost atras de aceasta tehnologie noua si a vrut sa-si puna amprenta pe aceasta era a inventiei. La inceputul anilor 1910, oamenii au inceput sa se gandeasca la siguranta zborului . Colonelul Lacance al Clubului Aeronautic dn Franta oferea un premiu de 10 000 de franci celui care va inventa o parasuta pentru aviatori.

Stimulat nu numai de acest premiu ci si datorita calitatilor sale creative, Reichelt a inceput sa creeze o parasuta . La inceput a creat prototipe folosind aripi de matase pliabile, dar acestea erau departe de a fi utilizabile.Mai tarziu a creat ceea ce se numea ‘parasuta costum’: un costum standard de zbor impodobit cu cateva tije, un baldachin de matase si captuseala din cauciuc. Desi in urma testelor nereusite, si-a fracturat un picior, a cerut aprobarea Departamentului de Politie Francez sa testeze parasuta sarind de pe Turnul Effel. Dupa mai multe negari, pe data de 4 Februarie 1912 a primit aprobarea , urmand sa realizeze experimentul folosin un manechin.

Franz a aparut la turn purtand acel costum – parasuta, dand de inteles ca el va fi subiectul experimentului. Cativa prieteni, cat si gardianul de la turn au incercat sa-l faca sa se razgandeasca. Cand a fost intrebat daca a luat si alte masuri de siguranta, acesta a raspuns:’Vreau sa fac acest experiment fara a folosi alte trucuri deoarece intentionez sa demonstrez eficacitatea inventiti mele.’ Cand un martor a incercat sa-i explice ca parasuta nu se va deschide datorita inaltimii de la care sarea, Reichelt i-a raspuns :’ Vei vedea cum cele 72 de kg ale mele si parasuta mea vor indeparta cele mai mari decisive negari.’

La 8 si 22 de minute Reichelt a sarit , strigand ‘Ne vedem in curand!’, dar parasuta s-a pliat pe langa el si a cazut in gol aproape 57 de metri si a murit la impact .

Moartea lui a fost capturata atat in poze , cat si intr-un film facand senzatie la nivel mondial din moartea inventatorului.

Loading...