E bine sa afle si maghiarii extremisti! Ungaria Mare nu a existat niciodata! Ungaria nu a existat ca stat independent intre anii 1526 si 1920, adica 400 de ani

0
21517

Istoria ne dovedeste cat se poate de clar ca pretentiile maghiare asupra Transilvaniei sunt lipsite de continut. Acest lucru este pus in evidenta de proprii lor istorici care au recunoscut de-a lungul timpului ca romanii au locuit in acest spatiiu inainte de venirea ungurilor si ca intotdeauna, fara exceptie, au fost natiunea majoritara.

Cu toate acestea multi extremisti maghiari flutura prin fata noastra sintagma UNGARIA MARE, ca si cum ar fi existat cu adevarat asa ceva. In realitate, intre anii 1526 si 1920, adica timp de 400 de ani, Ungaria nu a existat ca stat independent, nu a avut o capitala proprie si, in consecinta, nu putea sa fie nici mare si nici mica…

Iata ce ne spune intr-un articol foarte interesant jurnalistul Miron Manega despre contextul geopolitic, dupa batalia de la Mohacs din 1526: „…In 1526 a avut loc celebra batalie de la Mohacs, in care fortele Regatului Ungariei, conduse de arhiepiscopul Pál Tomori si de regele Ludovic al II-lea (in varsta de 20 de ani), au fost nimicite de sultanul Suleiman Magnificul.

Ungaria a fost transformata in pasalac turcesc si avea sa ramana asa pana la 1699 cand, in urma tratatului de la Karlowitz, avea sa intre in componenta Imperiului Habsburgic. Transformarea Ungariei in pasalac turcesc nu s-a repercutat insa si asupra principatului Transilvania (o dovada in plus ca Ungaria si Transilvania erau doua entitati statale diferite! – n.m.). Autonomia acestuia a fost recunoscuta de Imperiul Otoman, Transilvania avand acelasi statut, respectat de turci, ca si Tara Romaneasca si Moldova, scrie daniel-roxin.ro

Suleiman Magnificul a inteles, probabil, dupa cele 20 de infrangeri suferite in confruntarea cu domnitorul Tarii Romanesti Radu de la Afumati (1522-1526), ca puterea militara a celor trei principate (Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania) nu-i poate permite cucerirea acestora, fiind mult mai intelept sa accepte plata unui tribut in schimbul pacii cu acestea.

In ceea ce o priveste pe Ungaria, incepand cu batalia de la Mohacs (1526) si pana la tratatul de la Trianon (1920), Ungaria nu a mai fost stat de sine statator, cu capitala proprie (doar sub forma dualismului austro-ungar, incepand din 1867). A fost, cu alte cuvinte, o tara asistata.”

Practic, Ungaria a devenit o tara independenta, de sine statatoare, abia dupa desfiintarea Imperiului Austro Ungar, odata cu incheierea Primului Razboi Mondial. Ba, mai mult, datorita armatei romane care a ocupat temporar Budapesta in 1919, vecinilor nostri de la apus li s-a amanat bolsevizarea cu 25 de ani, un lucru pentru care ar putea sa ne fie vesnic recunoscatori. Stim insa ca nu vor manifesta niciodata recunostinta fata de Romania. Nu le este in fire! In firea celor care conduc destinele maghiarilor este falsificarea istoriei si maghiarizarea fortata, lucruri in care s-au specializat timp de 1.000 de ani!

Loading...