De la pitic la gigant – povestea tragica a lui Adam Rainer

0
482

Adam Rainer este singurul om din lume care a fost clasificat atat ca pitic, cat si ca gigant. Nu se stie clar , daca Adam Rainer, care nu era mai inalt de 1,53 cm cand avea 21 de ani , si-ar fi dorit vreodata sa fie mai inalt. Dar daca si-ar fi dorit, povestea lui ar fi epitemul anecdotic al expresiei “ Ai grija ce iti doresti!”.

Rainer s-a nascut in Graz, Austria in 1899, iar parintii lui erau de inaltime medie. Cand a izbucnit Primul Razboi Mondial, Rainer si-a dorit sa se inroleze in armata si datorita inaltimii sale , doctorii l-au supus unor teste. L-au clasificat ca fiind pitic si s-a hotarat ca era prea mic si prea slab pentru a fi soldat. Singurul lucru ciudat erau mainile si labele picioarelor care erau mult prea mari in comparatie cu corpul lui. Dar ceva ciudat s-a intamplat la varsta de 21 de ani, cand dintr-o data, nu numai ca a crescut 0,0508 m; a inceput sa creasca din ce in ce mai mult fara sa de-a vreun semn ca aceasta crestere va stopa.

Doctorii Mandl si Windholz au inceput sa-l examineze in 1930, suspectand ca aceasta crestere e cauzata de o tumoare care a dus la un caz extrem de acromegalie. Aceasta boala endocrina se manifesta prin dezvoltarea exagerata a capului si a membrelor, Gigantism.

Datoriat problemelor de sanatate care au aparut, doctorii au acceptat sa-l opereze, atunci constatand ca au avut dreptate. O tumoare presa pe glanda pituitara, aceasta la randul ei secretand prea multi hormoni de crestere. Tumoarea a fost indepartata, dar cand a venit la control s-a constatat ca ritmul de crestere a fost doar incetinit. Problemele de sanatate s-au agravat, mai intai si-a pierdut auzul, apoi a orbit, durerile de coloana tintuindu-l la pat.

Rainer a murit la varsta de 51 de ani, masurand 2,34 metri inaltime, fiind singurul om din lume care a fost si pitic si gigant.

Loading...