Cum o fetiță de culoare de 10 ani, a deveni milionara

0
416

Sarah Rector s-a născut în 1902 în ceea ce este astăzi Taft, Okla. În acel moment era cunoscută sub numele de Sfoară, Teritoriul Indian, deoarece Oklahoma nu fusese încorporată încă ca stat. Orașul a apartinut indienilor din Creek.Stră-strabunica Sarei, Mollie McQuee a fost o sclava care a aparținut șefului Creek din Opothleyahola din Alabama. Atunci când poporul său a fost forțat la vest de Mississippi de către guvernul S.U.A., șeful i-a luat pe sclavi cu el.

Când teritoriul indian ,unde s-a născut Sarah, a devenit Oklahoma în 1907, guvernul federal a acordat fiecărui membru al Nationului Creek un teren, inclusiv Sarei de patru ani.

La fel ca majoritatea altor relații pe care le-a avut guvernul cu localnicii, nu a fost pe deplin onestă. Loturile date lor erau de obicei stâncoase și nepotrivite pentru agricultură, în timp ce terenurile mai arabile erau vândute coloniștilor albi. Părinții Sarei, Joseph și Rose, au fost de asemenea obligați să plătească o taxă pe teren pentru proprietatea fiicei lor. Aceasta a fost o povară care a devenit atât de mare încât Iosif a încercat să vândă pământul Sarei, dar a fost blocat să facă acest lucru prin legea statului (care a interzis vânzarea de terenuri aparținând minorilor). În mod ironic, această interdicție guvernamentală s-a dovedit a fi o binecuvântare pentru familie.

Deoarece nu putea vinde terenul, Joseph Rector a decis să-l închirieze companiei Standard Oil. La începutul secolului al XX-lea, teritoriul indian era cel mai mare producător de petrol din țară.

La începutul lui 1911, un arborist independent a gasit aur lichid pe pământul familiei Rector, aducând redevențele familiei de 300 de dolari pe zi,echivalent cu aproape 8.000 de dolari astăzi. Unele estimări plasează valoarea netă la momentul respectiv la un milion de dolari, sau 26 milioane de dolari astăzi. Un ziar a numit-o „cel mai bogat negru din lume”.

Conform legilor vremii, părinții negri nu detineau tutela copiilor lor. Au fost nevoiți să solicite o instanță să o obțină sau să solicite un tutore alb. Părinții Sarei au ales un tutore alb pe- Thomas Jefferson Porter – care „fusese binefăcătorul familiei de ani de zile și cu mult înainte de a exista probabilitatea ca ei să aibă bani”. Deși Joseph Rector il alesese pe Porter ca gardian al Sarei înainte de descoperirea petrolului pe pamantul ei, ziarele povesteau că familia Rector mai trăia încă în sărăcie , în timp ce gardianul alb profita de castig.

Ca răspuns la întrebările de la W.E.B. Du Bois însuși, judecătorul care a supravegheat cheltuielile lor, a confirmat că Porter a primit mai puțin de două procente din venitul total al Sarei, că locuiau într-o cabană nouă, complet mobilată, cu cinci camere și că Sarah și sora ei au fost duse la o școală internat condusă de Booker T. Washington. Sarah Rector a fost norocoasă deoarece gardianul ei nu a profitat de bogăția ei și că legea locală o proteja. Fetita de 12 ani a primit propuneri de căsătorie si de la băieți din indepartata Germanie. Sarah s-a casatorit cu un fost fotbalist de fotbal pe care l-a intalnit in Kansas City. Cuplul a devenit o „regalitate locală”, conducând mașini puternice și găzduind pe Joe Louis, Duke Ellington în conacul lor.

Desigur, oamenii nu au încetat niciodată să încerce să profite de averea lor. Când o modificare a legii din Oklahoma a ridicat vârsta legală de la 18 la 21, un bărbat alb local a încercat să devină gardianul legal al milionarei. Judecatorii au afirmat că, de vreme ce ea și-a gestionat proprietatea „cu atâta atentie”, ea „nu are nevoie de nici un tutore”.
Sarah Rector nu cazut prada depresiei, care a costat-o cea mai mare parte din averea ei. A murit în 1967 la 65 de ani și a fost îngropată în Taft, Okla.

Loading...