Cel mai vechi virus a fost gasit intr-un schelet uman – si inca afecteaza oamenii in ziua de azi

0
759

Conform studiului, cel mai vechi virus a fost descoperit acum 450 de ani. Hepatita B afecteaza peste 250 milioane de oameni, iar acum se stie ca a afectat oamenii inca din cele mai vechi timpuri.

Studiul publicat pe 9 mai 2018 a scos la iveala ca Hepatita B a fost gasita pe scheletele din epoca de bronz. O echipa de geneticieni a prelevat ADN de la aproape 300 de schelete atunci cand a fost facuta descoperirea.Scheletele aveau intre 200 si 7000 de ani vechime , din Europa si Asia.

Cercetatorii au gasit 12 genomi HBV la 12 schelete, care au demonstrat ca acelasi tip de HBV prelevat din Asia si Africa era si acum sute de ani in urma. De asemenea, au descoperit o variatie disparuta a viruslui, desi se stie ca virusii nu pot disparea.
Scheletul uman descoperit este vechi de 4500 de ani numit ‘Beaker Bell” – ‘Becul clopotului’, din cultura Osterhofen, din Germania, numit asa datorita cupelor de ceramica in forma de clopot descoperite langa schelet.

Hepatita B este o infectie a ficatului care poate duce la insuficienta hepatica sau chiar cancer. Desi exista un vaccin pentru hepatita B, pentru infectiile cronice inca nu exista remediu. Oamenii care au hepatita B sunt adesea infectati in copilarie atunci cand nu cunosc deoarece simptomele sunt latente ani de zile. In aceasta perioada, boala progreseaza si pacientii devin constienti de aceasta boala atunci cand ficatul sufera.

Hepatita B are multe mutatii care nu mai exista. Noua informatie gasita datorita acestui studiu poate oferi informatii despre continua evolutie a virusului, care ne poate ajuta sa ne pregatim pentru noi tulpini periculoase.
Edward C. Holmes, virolog la Universitatea Sydney a spus’ Este un pas imens in intelegerea noastra a unul dintre cei mai importanti patogeni ai omenilor’.

Loading...