AMENZILE CORELATE CU VENITUL: RETETA TARILOR NORDICE PENTRU RESPECTAREA VITEZEI LEGALE

0
664

In Romania o amenda rutiera este 200-300 de lei, dar Finlanda unele amenzi de circulatie valoreaza zeci de mii de euro.

Omul de afaceri finlandez Reima Kuisla a primit recent o amenda de 54.000 de dolari, dupa ce a fost prins de politisti cu o viteza de 100 km/h, intr-o zona in care viteza legala permisa este de 80 km/h, informeaza TheAtlantic.com.

Valoarea uimitoare a amenzii se datoreaza faptului ca in Finlanda si intr-o mare parte a Scandivaniei, amenzile de circulatie, cat si cele aplicate pentru furtul din magazine sau pentru incalcarea legilor de securitate a tranzactionarii titlurilor financiare, sunt stabilite in functie de venit.

Daca luam in considerare faptul ca venitul declarat al omului de afaceri Reima Kuisla este de 6,5 milioane de euro pe an, nu ar trebui sa ne surprinda ca o amenda aplicata proportional cu acest venit este de 54.000 de dolari.

Corelarea amenzilor de circulatie cu veniturile sau averea soferilor care incalca Codul Rutier nu este o noutate in Europa. De aproape 10 ani astfel de structuri de calcul sunt utilizate in Finlanda, Norvegia sau Elvetia, unde milionarii platesc sute de mii de euro pentru depasirea vitezei si uneori trebuie sa faca si munca in folosul comunitatii.
Dupa ce fiul unui cunoscut milionar in euro a primit doar 180 lei amenda, echivalent a 3 puncte de penalizare, pentru depasirea cu 45 km/ora a vitezei limita, senatorul Iulian Urban a venit cu propunerea de modificare a Codului Rutier prin introducerea unei noi grile a amenzilor de circulatie.

Evident, aceste situatii sunt rare.

In anul 2002 a fost inregistrat un caz similar, atunci cand un director executiv Nokia a primit o amenda de 103.00 de dolari, iar doi ani mai devreme, jucatorul de hochei Teemu Selanne a primit o amenda de 39.000 de dolari.

Astfel de amenzi de circulatie in Finlanda aduc nemultumiri printre cei care sunt nevoiti sa le achite si situeaza Finlanda in topul tarilor cu cel mai interesant sistem de amendare a soferilor. Din anul 1999, politistii finlandezi au la dispozitie o baza de date financiara a tuturor contribuabililor, care le permite sa calculeze pe loc amenda aplicata, in functie de gravitatea contraventiei si de venitul persoanei in cauza.

Modul de calculare a unei amenzi de circulatie in Finlanda este cat se poate de simplu. Se estimeaza o suma de bani pe care un finlandez o poate cheltui intr-o zi, iar apoi aceasta suma se imparte la doi.

Rezultatul obtinut se multiplica in functie de cat de serioasa este infractiunea. Astfel, o persoana care a depasit limita de viteza cu 25 de kilometri va trebui sa plateasca pentru 12 zile o anumita suma de bani. Asa se face ca majoritatea soferilor platesc amenzi de 30-50 de euro pe zi, pentru o perioada de mai multe zile.

Finlanda este prima tara care calculeaza amenzile de circulatie in functie de venit, acest sistem de calcul fiind aplicat din anul 1921.

De la fiecare dupa posibilitati…

Propunerea senatorului Urban presupune ca amenzile pentru cei care incalca regulile de circulatie sa fie “usturatoare” indiferent de venitul declarat. Daca pentru cei cu venituri salariale reduse punctul de amenda ramane la acelasi nivel ca si pana acum, respectiv 10% din salariul minim pe economie, bogatii vor plati amenzi in functie de gravitatea faptei, dar si de veniturile incasate.

Persoanele care au venituri cuprinse intre 30.000 si 300.000 lei pe an si savarsesc contraventii vor plati pentru un punct de penalizare 2% din venit. Spre exemplu, cei care au incasat 200.000 lei in anul anterior si primesc 6 puncte amenda vor plati in total 24.000 lei.

In cazul in care veniturile in anul precedent depasesc 300.000 lei, punctul de amenda va fi de 1% din valoarea acestora.

Cuantumul veniturilor va fi stabilit pe baza fisei fiscale, prezentata de contravenient in termen de cel mult 15 zile de la constatarea incalcarii Codului Rutier.

Spre exemplu, daca fiul milionarului ar fi platit amenda conform graficului propus de senatorul Urban, ar fi trebuit sa suporte din buzunar o amenda proportionala cu veniturile incasate de la cele 35 de firme la care a declarat ca este actionar.

“De cate ori nu am vazut in mass-media relatate cazurile unor personaje cu venituri foarte mari care pretind ca pentru ei este mai profitabil sa incalce Codul Rutier, sa ignore legea si sa plateasca amenda, decat sa ni se alinieze noua, celor pentru care legea inseamna o bariera dincolo de care nu putem trece pentru ca nu ne permitem”, si-a motivat initiativa senatorul Urban.

Bogatasii din Norvegia merg la munca de jos daca incalca legea

Sisteme similare de amenzi sunt intalnite in special in tarile nordice, Finlanda si Norvegia, dar si in Elvetia.

In Finlanda, politica de acordare a amenzilor in functie de venituri a fost perfectionata de-a lungul anilor, iar in prezent, politistii dispun de aparatura de ultima generatie prin care pot afla pe loc cuantumul amenzii.

Prin introducerea codului de asigurari sociale a soferului indisciplinat intr-o aplicatie de pe telefonul mobil, se acceseaza o baza de date a administratiei financiare si se verifica fisa fiscala din anul anterior. Soferii nu au cum sa evite declararea intregului venit pentru a-si reduce amenzile.

Unul dintre cei mai bogati locuitori din Finlanda a fost nevoit sa plateasca 170.000 euro statului pentru condusul masinii cu 80 km/ora intr-o zona cu restrictie de 40 km/ora. Amenda a ajuns la aceasta cifra astronomica deoarece veniturile incasate in anul anterior de finlandez erau de peste 10 milioane euro.

Un alt finlandez, care a primit o amenda de “doar” 38.000 euro a mentionat judecatorilor, in cadrul unei contestatii, ca ar prefera sa stea la inchisoare pentru o perioada decat sa plateasca sumele, insa cererea i-a fost refuzata.

In Elvetia, la inceputul anului, un pasionat de automobile a scos din buzunar 200.000 euro. Judecatorii au ajuns la aceasta suma prin multiplicarea de 130 ori a amenzii standard, dupa ce au evaluat averea soferului. In depozitia procurorilor s-a mentionat inclusiv faptul ca soferul avea 5 masini de lux in garaj si era prieten cu piloti de Formula 1 pe Facebook.

Norvegienii sunt inca si mai drastici cu cei care incalca regulile de circulatie. Un milionar de 55 ani prins beat la volan a fost nevoit sa plateasca 85.000 dolari amenda, pe baza venitului inregistrat, iar politistii i-au suspendat carnetul pentru 3 ani. In plus, timp de 30 zile, milionarul a fost obligat de judecatori sa taie lemne de foc.

Loading...